Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.



Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Π.Ο.Π.

Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αυτό σημαίνει ότι το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. Θεσπίστηκε από την Ε.Ε. για την προστασία των προϊόντων τοπικής προέλευσης και τέθηκε σε ισχύ το 1996. Η καταχώριση της φέτας στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από χώρες που παρήγαν ως τότε μεγάλες ποσότητες φέτας, όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η καταχώριση ακυρώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον Μάρτιο του 1999 (συνεκδ. υποθέσεις C-289/96, C‑293/96 και C‑299/96). Η Επιτροπή διεξήγαγε εκ νέου αναλυτική έρευνα, από την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φέτα οφείλει να προστατευτεί ως ονομασία προέλευσης. Τον Οκτώβριο του 2002 με νέο Κανονισμό καταχωρίστηκε και πάλι η φέτα στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Νέα προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας κατά του Κανονισμού αυτού απορρίφθηκε τελικά από το ΔΕΚ το 2005 (συνεκδ. υποθέσεις C-465/02 και C-466/02).

Περιοχές παραγωγής

Περιοχές παραγωγής φέτας θεωρούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα οι: Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος και στη νησιωτική χώρα μονάχα η νήσος Λέσβος (Μυτιλήνη). [1] Επίσημες προσπάθειες έχουν γίνει για την ένταξη και άλλων περιοχών όπως η Κρήτη.





Μεταλλικό Δοχείο
Η ΦΕΤΑ στην Ελλάδα πωλείται συνήθως με τον παραδοσιακό τρόπο χύμα από το δοχείο. Έτσι ο πελάτης μπροστά στα ψυγεία των καταστημάτων έχει την δυνατότητα να επιλέγει την ποσότητα που επιθυμεί. Η Φέτα  σε δοχείο διατίθεται σε μεγέθη των 15 kg, 8 kg και 4,5 kg.

Αεροστεγείς Συσκευασίες (Vacuum)
Η πλαστική αεροστεγής συσκευασία Vacuum αποτελεί την πρώτη προσπάθεια τυποποίησης της Φέτας σε μικρές συσκευασίες στον χώρο της γαλακτοβιομηχανίας. Έχοντας τυποποιημένο το εμπορικό όνομα πάνω στη συσκευασία ο καταναλωτής είναι σίγουρος για την επιλογή που έκανε. Η Φέτα  σε αεροστεγή συσκευή διατίθεται σε μεγέθη των 2 kg και 200 g.

Πλαστικό Δοχείο Με Αλμη
Η Φέτα  διατίθεται και στην πρακτική συσκευασία πλαστικού τάπερ που διατηρεί το τυρί μέσα στη φυσική του άλμη δίνοντας φρεσκάδα ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να προσφέρει και υψηλότερο χρόνο συντήρησης. Η Φέτα  σε πλαστικό δοχείο με άλμη διατίθεται σε μεγέθη των 200g, 400g, 500g, 1kg και 2kg.

Η ΕΤΙΚΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΑΣ…

GREEK NATURE BROKERS widget





%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B5%20%CE%9C%CE%B1%CE%B6%CE%AF%20%CE%BC%CE%B1%CF%82....

  
 
Top
Art PC Solutions